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白白庵 ギャラリー&オンライン企画 | PAKUPAKUAN presents Gallery & Online exhibition

 
~ バイタル・エネルギーが復活しました。 ~
Vital energy has revived.


南青山・白白庵 企画
陶芸・穂高 隆児 展





Minami-Aoyama PAKUPAKUAN presents :
Solo exhibition by ceramic artist HODAKA Ryuji
“DRAQUE” - Life is Epicurism -





【ギャラリー開催】  全作品展示販売 / 入場無料
日 程 2024年5月25日(土)~ 6月2日(日)
    *会期中の木曜定休
時 間 午前11時~午後7時
会 場 白白庵

【GALLERY exhibition for sale】  Exhibit all works / Entrance free
 DATE : 2024.5.25 Sat. - 6.2 Sun.
     *Closed on Thursday during exhibition
 TIME : 11:00am. to 7:00pm.
 VENUE : PAKU PAKU AN
 
【オンライン開催】  厳選100点 公開・販売 / 閲覧無料
 日 時 2024年5月25日(土)午前11時 ~ 6月2日(日)午後7時
 会 場 白白庵オンラインショップ 《PAKUPAKUAN.SHOP》 内特設ページ


【ON LINE viewing】  Selected 100 works / viewing free
 DATE & TIME : 2024.5.25 Sat. 11:00 - 6.2 Sun. 19:00 (JST)
 VENUE : Special issues page on 《PAKUPAKUAN.SHOP》





【 ド ラ ゴ ン 茶 会 】
Real tea ceremony & live streaming“DRAGON Tea Ceremony”
有料・要予約
日時 5月25日(土)
   午後2時~ / 午後3時半~ / 午後5時~(各回約40分間・定員4名)
亭主 石橋 圭吾(白白庵 主宰)
会場 白白庵 一階 茶室
〔参加 2,000円(込) 薄茶一服、お菓子付〕 *青山・紅谷による特製和菓子をご用意します。
穂高隆児展『道楽口重(どらくえ)』の開催を記念し、「ドラゴン茶会」を開催致します。
西洋のドラゴン・東洋の龍(竜)は由来や姿形は違えど、いつの時代も少年達をときめかせる憧れのラスボス。
究極の美(秘宝)を求める大人達の旅路の果てにも、登場するのか!?
RPG仕立ての茶会をお楽しみ下さい。 お菓子は青山・紅谷のオリジナルの和菓子をご用意。
ご予約はお電話またはメール、各SNSメッセージにてお早めに!

paid / reservation required
[Date] May 25 (Sat), 2024
[Time] 14:00- / 15:30- / 17:00- (Each about 40min / up to 4 people)
[Host] ISHIBASHI Keigo (President of PAKUPAKUAN)
[Venue] PAKUPAKUAN 1F Tea Room
2,000JPY to Join (A bowl of tea with sweets)〕*Sweets made by Aoyama - BENIYA
For reservations please call, email or SNS message.



《ライブ配信》 無料配信
日時 5月25日(土) 午後6時半~ (約30分間)
出演 穂高   隆児 (陶芸家)
   石橋   圭吾 (白白庵 主宰)
*白白庵Facebookから配信します。 https://www.facebook.com/pakupakuan

《Live streaming》 viewing free
[Date] May 25 (Sat), 2024
[Time] 18:30 - (about 30min.)
[Live act] HODAKA Ryuji (Ceramic artist)
      ISHIBASHI Keigo (President of PAKUPAKUAN)
*Stream on PAKUPAKUAN Facebook https://www.facebook.com/pakupakuan


 

【 Sunday Sasaki Sake Salon
店頭オフライン開催 / 季節の日本酒と作家の器の利き酒会
日 時 5月26日(日) 14:00 ~ 18:00 (受付順にご案内・入替制(45分間))
ホスト 佐々木  達郎(酒数奇者 /「酒器道楽」主宰)
会 場 白白庵 二階 カウンター
お馴染み酒数奇者・佐々木達郎による、日本酒と器のテイスティング会。
佐々木推奨の日本酒は毎回3種を用意。 安洞雅彦の酒器・酒盃で楽しみながら話も弾みます。
予約不要、順次入替制ですので、どなたでも気軽にお立ち寄りの上でお楽しみ下さい!
《 参加費 1,000円 (込) *作品をお買い上げの方は無料
穂高隆児の酒器・酒盃で、日本酒三種試飲(穂高隆児お手製のおつまみ付き)


OFFLINE Party / Japanese sake & sake cups tasting party
[Date] May 26 (Sun), 2024 [Time] 14:00~18:00 (Order of reception / Time-limited seating (45min))
[Host] SASAKI Tatsuro (“Man of well-cultivated tastes for sake” / The representative of “SHUKI DO-RAKU”)
[Venue] PAKUPAKUAN 2F Counter table
《 Fee 1,000 JPY (inc.tax) *No need to pay fee if you bought a work in the exhibition
Tasting 3 kinds of sake using the artistʼs sake cups, with snacks.



塩釉三彩瑠璃珠花入 Three-colored Salt glaze, Lapis-lazuri Sphere Vase


塩釉織部片口 & ぐい呑 Salt glazed ORIBE Pitcher with Kiln Effect, with guinomi


三彩織部菱形皿 Three-colored ORIBE Diamond-shaped Plate


きていれば腹が空く。
腹が減っては戦えない。
古今東西、への欲求は生きることへの渇望だった。
生きるからこそ、道楽者は美食の道をゆく。
その厳しくも尊い旅路には、穂高の器が必要だ。


If you are alive, you are hungry.
If you are hungry, you cannot fight.
In all ages and cultures, the desire for food has been a thirst for life.
Because they live, the epicureans follow the path of gastronomy.
For this severe and noble journey, HODAKA’S vessels are necessary.




日本料理の世界で若くして料理長を経験した後、陶芸家に転身。
自ら作る器を料理に纏わせ、現代の魯山人は大いなる野望を胸に飛躍する。
2018年 「俺の百盌」
2021年 「世界を喰らう」 *オンライン限定開催
に続く、白白庵での待望の3回目の個展を刮目して見よ!!


After working as a chef in the world of Japanese cuisine at a young age, he became a ceramic artist.
With the dishes he creates, the modern-day ROSANJIN leaps forward with great ambitions.
2018 "My Hundred Tea Bowls”
2021 "Eat the World" *Online only
Following these exhibitions, be sure to catch his long-awaited third solo exhibition at PAKUPAKUAN!




織部蓮の葉皿 ORIBE Lotus Leaf Plates


墨流薄氷茶盌 Marbling Tea Bowl / Thin Ice


赫織部水指 Crimzon ORIBE Water Jar


【 白白庵オンラインショップ 期間限定 】 PAKUPAKUAN.SHOP For a limited time
勇者の茶会 Tea ceremony of the Braves 魔法の酒宴 Feast of the Wizard 賢者の食卓 Dining table of the Sage
 
【出展作家】 Artist
穂高 隆児 HODAKA Ryuji
(陶芸 / 茨城県在住)
1976 横浜に生まれる
1995 高卒後、日本料理人を志し修行を始める
1999 東京芝浦牡丹に入店
2002 在スペイン日本大使館料理人として渡西
    皇太子殿下等の料理を担当
2004 帰国後、芝浦牡丹副料理長に就任
2008 支店料理長に就任
2011 陶芸家を志し茨城県窯業指導所に入所
2012 窯業指導所成形課終了
2013 窯業指導課実践課終了
    笠間市にて独立・築窯

Ceramic artist / Resident in IBARAKI pref.
1976 Born in Yokohama
1995 Started to learn to be a Japanese chef after graduation from a high school,
1999 Started to work for “BOTAN” in Shibaura, Tokyo
2002 Went to Spain as a chef of the Embassy of Japan in Spain
    In charge of meals for the Crown Prince
2004 Assigned vice chief cook of “BOTAN” in Shibaura after coming back to Japan
2008 Assigned chief cook of the branch after coming back to Japan
2011 Entered Ibaraki Prefecture Ceramic Institute (Present Kasama Colledge of Ceramic Art) to be a potter
2012 Completed modeling course at Ibaraki Prefecture Ceramic Institute (Present Kasama Colledge of Ceramic Art)
2013 Completed practical course at Ibaraki Prefecture Ceramic Institute (Present Kasama Colledge of Ceramic Art)
    Independent and established his own kiln in Kasama City


【企画・ディレクション】Direction
石橋  圭吾 (白白庵) ISHIBASHI Keigo (PAKUPAKUAN)



塩釉織部重箱 Salt glazed ORIBE Stacking Box


黒梅花皮茶入 Black KAIRAGI Tea Container


薄氷急須 Thin ice / tea pot


黒織部片口 Black ORIBE lipped bowl (sake pitcher)


灰釉食籠Ash glazed box (container for food & sweets)


※イメージ画像及び作品画像をクリックで拡大詳細ご覧頂けます。